Ο διαβήτης κύησης αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά. Ο μητρικός θηλασμός για τουλάχιστον τους 6 πρώτους μήνες ζωής και η αποφυγή κατανάλωσης χυμών ή ποτών με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης από τα βρέφη, όπως αποδεικνύεται σε μία έρευνα, φαίνεται να προστατεύουν τα παιδιά των μητέρων με διαβήτη κύησης από την αύξηση βάρους.
Η μονοκεντρική έρευνα SWIFT πραγματοποιήθηκε στην Αμερική από το 2008 μέχρι το 2011. Συνολικά συμμετείχαν 1035 μητέρες με τα παιδιά τους. Οι μητέρες είχαν διαγνωστεί με διαβήτη κύησης στο παρελθόν. Η διάγνωση είχε πραγματοποιηθεί με τη δοκιμασία γλυκόζης (τεστ ανοχής στη γλυκόζη με 100 mg για 3 ώρες). Συμμετείχαν μόνο γυναίκες που ο τοκετός τους πραγματοποιήθηκε μετά την 35η εβδομάδα κύησης. Πολύδυμες κυήσεις αποκλείστηκαν από την έρευνα.
Αναλύθηκαν τα δεδομένα από 835 παιδιά. Εξετάστηκε εάν και σε ποιο βαθμό έλαβαν τα συγκεκριμένα παιδιά μητρικό γάλα ή χυμούς ή ποτά που περιλάμβαναν ζάχαρη. Το κεντρικό σημείο της μελέτης ήταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) σε ηλικία 2 – 5 χρόνων ανάλογα με το φύλο. Ένας δείκτης μάζας σώματος κάτω από 85ο εκατοστημόριο θεωρήθηκε φυσιολογικός, παιδιά με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο ή ίσο με 85ο εκατοστημόριο και κάτω από 95 εκατοστημόριο θεωρήθηκαν ως υπέρβαρα και παιδιά με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο ή ίσο με 95ο εκατοστημόριο θεωρήθηκαν παχύσαρκα. Συνολικά μετά από την συγκεκριμένη ταξινόμηση το 13% των παιδιών σε ηλικία 2 – 5 χρόνων ήταν υπέρβαρα και 11% παχύσαρκα.
Μόνο ένα 20% των παιδιών έλαβαν στους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους αποκλειστικά μητρικό γάλα. 51% κατανάλωσαν πριν από το πρώτο έτος ζωής τους χυμούς και 16% άλλα ποτά που περιλάμβαναν ζάχαρη.
Τα παιδιά που κατανάλωσαν αποκλειστικά μητρικό γάλα για πάνω από έξι μήνες αλλά έλαβαν χυμούς ή άλλα αναψυκτικά στο πρώτο έτος της ηλικίας τους, παρουσίασαν τετραπλάσιο με πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας (OR 4,2; 95%-KI 1,6-11,2) σε σχέση με τα παιδιά που έλαβαν αποκλειστικά μητρικό γάλα χωρίς χυμούς ή αναψυκτικά.
Παιδιά που έλαβαν αποκλειστικά μητρικό γάλα για λιγότερο από έξι μήνες και κατανάλωσαν χυμούς ή αναψυκτικά στο πρώτο έτος της ζωής τους είχαν εξαπλάσιο με δωδεκαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας (OR 6,4; 95%-KI 2,4-17,2) σε σχέση με τα παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά. Στη συγκεκριμένη έρευνα αποδείχθηκε επίσης ότι και η μη αποκλειστική κατανάλωση μητρικού γάλατος στους πρώτους 6 μήνες ζωής παρέχει προστασία από την μετέπειτα εμφάνιση παχυσαρκίας. Σαν πιθανό μηχανισμό γι’ αυτό το φαινόμενο, θεωρούν οι συγγραφείς της μελέτης, την καλύτερη ανάπτυξη του αισθήματος κορεσμού μέσω του μητρικού θηλασμού καθώς και μια πιθανή εξοικείωση με την άμεσα διαθέσιμη ζάχαρη που περιλαμβάνεται στους χυμούς και στα αναψυκτικά.
Συμπέρασμα:
Παιδιά, που είτε έλαβαν μητρικό γάλα για διάστημα μικρότερο των έξι μηνών ή καθόλου καθώς και παιδιά που έλαβαν στο πρώτο έτος της ζωής τους χυμούς ή άλλα ποτά που περιλαμβάνουν ζάχαρη, ήταν σε ηλικία 2 με 5 χρόνων συχνότερα παχύσαρκα. Οι μητέρες με ιστορικό διαβήτη κυήσεως πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνονται για να θηλάσουν και τα παιδιά τους δεν πρέπει στο πρώτο έτος ζωής να καταναλώσουν χυμούς ή άλλα αναψυκτικά.
Πηγή: Vandyousefi et al. Association of infant diet with subsequent obesity at 2-5 years among children exposed to gestational diabetes: the SWIFT study.