Ανθρώπινος σκελετός

Ωράριο Λειτουργίας
  • ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΕΜΠΤΗ :
  • 09:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 – 14:00
Βρείτε μας

Ο ανθρώπινος σκελετός αποτελείται από τα οστά που στηρίζουν το σώμα στην όρθια στάση, προστατεύουν τα εσωτερικά όργανα και εκκρίνουν πολλαπλές ορμόνες. Εκτός από τα άλατα, περιέχει έναν μεγάλο αριθμό κυττάρων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ενδοκρινικά και ανήκουν σε δύο κατηγορίες: τους οστεοκλάστες, που καταστρέφουν το οστό και τους οστεοβλάστες, που χτίζουν το οστό. Αυτές οι δύο κατηγορίες κυττάρων συνυπάρχουν και συνεργάζονται στενά ώστε να συντηρήσουν τον σκελετό.

Όταν διαταράσσεται η ισορροπία αυτού του μηχανισμού εμφανίζονται ορισμένες παθήσεις του μεταβολισμού των οστών, όπως είναι η οστεοπόρωση ή η νόσος Paget.

  • Η οστεοπόρωση είναι μία χρόνια συστηματική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή της αρχιτεκτονικής των οστών, με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, ακόμη και μετά από μικροτραυματισμούς.
  • Η νόσος Paget είναι μία χρόνια, παραμορφωτική διαταραχή του σκελετού, η οποία χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη αύξηση της δραστηριότητας των οστεοκλαστών και των οστεοβλαστών, με αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της αρχιτεκτονικής των οστών και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων, καθώς και άλλων σπανιότερων σοβαρών μακροχρόνιων επιπλοκών, όπως νευρολογικές επιπλοκές, μετά από συμπίεση νεύρων, ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού ή και ο καρκίνος των οστών.