Πάγκρεας

Βρείτε μας
  • ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΕΜΠΤΗ :
  • 09:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 – 14:00
Βρείτε μας

Το πάγκρεας είναι ένας μικτός αδένας με ενδοκρινή και εξωκρινή μοίρα, ο οποίος παράγει σημαντικές ορμόνες για τον οργανισμό με κυριότερες την ινσουλίνη, το γλυκαγόνο και την αυξητική ορμόνη. Το πάγκρεας βρίσκεται στο πίσω μέρος της κοιλιάς, έχει μήκος περίπου 12 εκατοστά και σχήμα αποπλατυσμένου αχλαδιού. Από το πάγκρεας εκκρίνεται το πεπτικό υγρό, το οποίο περιέχει ένζυμα που συμμετέχουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι επακόλουθο της ελαττωμένης έκκρισης της ινσουλίνης ή της ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη και χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση γλυκόζης (υπεργλυκαιμία) στο αίμα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται στους ακόλουθους τύπους:

  1. Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1
  2. Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
  3. Σακχαρώδης Διαβήτης της Κύησης

Υπάρχουν και άλλες μορφές διαβήτη, όπως ο διαβήτης τύπου MODY (μονογενετικές μορφές διαβήτη), ο διαβήτης που οφείλεται στη λήψη κορτικοστεροειδών, ο διαβήτης που εμφανίζεται στα πλαίσια της παγκρεατικής ανεπάρκειας λόγω χειρουργικής αφαίρεσης, παγκρεατίτιδας ή κυστικής ίνωσης. Επίσης, ο διαβήτης που σχετίζεται με άλλες ενδοκρινοπάθειες, όπως το σύνδρομο Cushing.